Februari 26, 2021

MyWau

Rakan Shipping Mudah Borong China Anda

Notis Kargo MAB KLIA Maklum Berlaku Sedikit Penangguhan Bagi Pengguna Penghantaran mengikut Kapal Terbang

Shipping delay, Shipping undelivery atau apa sahaja masalah dengan dunia shipping dari luar negara, ianya sebenarnya normal. Tanyalah siapa sahaja yang terlibat dalam hal import barangan ini pasti tidak akan lekang dengan masalah ini. 

Lain hal cerita kali ini. Bencana pandemik Covid-19 betul-betul membadai segenap pelusuk dunia dan mengakibatkan jutaan perniagaan terkesan. Bahkan ada yang dulunya kaya raya, ditanggung muflis akibat tiada pelan ganti dikala kecemasan. 

MyWau digemparkan hari ini dengan menerima kiriman screenshot dokumen yang mempunyai kepala surat Airfreight Forwarders Association of Malaysia (AFAM). Di dalam surat ini mengandungi kenyataan serta situasi yang dihadapi oleh pihak kargo KLIA dalam mendepani musibah Covid-19 ini. 

Menurut surat yang telah kami terima, pihak Kargo KLIA terpaksa menangguhkan sekejap oprasi menyusun barangan yang diterima dari luar negara kerana faktor kekurangan kakitangan serta banyak lokasi yang sedang disanitasikan. Antara yang menjadi kekangan besar buat mereka adalah, pihak Kargo KLIA kehilangan majoriti staf penting kerana terpaksa melaksanakan perintah kuarantin akibat dari kontak rapat dengan rakan sekerja yang positif Covid-19. 

Maka, MyWau mengambil kesempatan ini untuk memaklumkan kepada semua pengguna yang berhadapan dengan isu Flight Delay agar tidak panik dan kekal bersabar. Ini adalah dugaan yang tidak mampu kita kawal sama sekali. Pihak MyWau telah mendapatkan maklumat terus dari Pengurus kami di China, dan mereka memaklumkan hal ini boleh membawa kepada satu minggu penangguhan. 

Apa-apa pun, marilah sama-sama kita doakan agar ianya kembali pulih, dan pihak Kargo KLIA dapat beroperasi semula dengan kadar maksimum seperti biasa. Harap maklum. 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
ms_MYMalay