Januari 15, 2021

MyWau

Rakan Shipping Mudah Borong China Anda

3 Aplikasi Terjemahan Terbaik Untuk Memahami Bahasa Cina

Belajar ilmu memborong dari China secara atas talian ini memang agak mencabar. Hanya Alibaba.com sahaja yang menggunakan versi Inggeris untuk laman web utama mereka.

1688.com dan Taobao pula menggunakan 100% bahasa Cina. Tanpa bantuan Google Translate pasti akan membuatkan pengguna antarabangsa terpinga-pinga sebelum boleh menggunakannya.

Di era hujung jari ini, peranan aplikasi menjadi sangat penting. Rata-rata kalau ditanya, pasti mahu menggunakan platform Aplikasi Taobao atau pun aplikasi 1688.com. Soalnya, kita boleh faham ke?

Yang mampu membaca dan menulis bahasa Cina mungkin tidak berdepan dengan banyak masalah. Tetapi, yang tidak tahu bahasa Cina?

Oleh itu, aplikasi kini belum menjadi pilihan utama para pengguna. Hanya google chrome saja yang boleh menjadi penyelamat kerana boleh menterjemah keseluruhan aplikasi.

Walau bagaimana pun, saya ingin kongsikan sesuatu yang pasti bakal membawa anda lebih dekat dengan aplikasi Taobao, 1688, Xianyu mahupun Pinduoduo. Saya perasan, ada 3 pilihan aplikasi penterjemah bahasa di mana ianya akan memudahkan anda berurus niaga menerusi aplikasi-aplikasi tersebut.

Pilihan pertama: GOOGLE TRANSLATE

Di dalam Playstore atau pun Appstore, anda boleh untuk memuat turun aplikasi ini bagi menyokong sebarang usaha penterjemahan perkataan atau gambar. Google translate berupaya menterjemah teks, gambar atau perbualan.

Pilihan Kedua: BAIDU TRANSLATE

Baidu pula merupakan ‘google’ bagi seluruh rakyat di China. Oleh kerana penggunaan penterjemahan bahasa Cina meningkat, maka Baidu tidak ketinggalan untuk membantu warga luar memahami konteks, ayat dan perbualan dalam bahasa Cina.

Dikhabarkan juga, Baidu Translate merupakan sistem penterjemahan yang lebih baik dari Google Translate. Terutamanya dari sudut pemahaman konteks ayat di dalam bahasa Cina. Saya sendiri menggunakan Baidu, dan saya mengakui akan kesahihannya.

Fungsi Baidu tidak jauh berbeza dengan Google Translate. Ia boleh memuat turun imej yang mempunyai bahasa Cina seterusnya boleh diterjemah selepas perkataan-perkataan berkenaan dihighlight terlebih dahulu.

Pilihan Ketiga: TRANIT

Saya baru sahaja memuat naik ke dalam telefon pintar saya sejurus disarankan oleh salah seorang pelajar kelas Pinduoduo MyWau. Beliau menyatakan Tranit adalah apps yang sangat mudah, mesra alam dan efisien.

Selepas beberapa kali saya menggunakan Tranit, ianya merupakan aplikasi yang sangat luar biasa. Anda tidak perlu scan gambar atau muat naik dalam Tranit seperti mana aplikasi Google Translate mahupun Baidu.

Seperti di video yang saya kongsikan, ianya berfungsi dengan sangat mudah. Apabila selesai dimuat turun, anda hanya perlu enable kan saja sistem Tranit di bahagian setting telefon anda. Kemudian, ianya akan muncul secara  pop up di skrin telefon.

Sejurus itu, anda hanya perlu membuka aplikasi Taobao, 1688 atau Pinduoduo, dan gunakan saja Tranit untuk terjemah perkataan mana yang anda mahukan, dengan menghalakan saja Tranit (yang telah sedia ada popup di skrin) ke perkataan-perkataan yang anda mahu terjemahkan.

Bagi saya, Tranit boleh menyelesaikan masalah pengguna seperti memahami fungsi butang untuk maklumat produk, tempahan, butiran logistik, mahupun butiran pembayaran. Tanpa menidakkan kelebihan aplikasi-aplikasi lain, Tranit ternyata unggul dengan kelebihannya yang tersendiri.

Saya cuma boleh simpulkan, tidak ada apa yang boleh menghalang kita dari terus berjaya memborong dari China, walau sekadar dari atas talian. Bahasa yang berbeza bukan lagi satu dinding tebal yang menjadi ‘senjata’ bangsa lain untuk menjana pendapatan. Dengan teknologi hari ini, industri borong bukan lagi dimonopoli oleh kaum tertentu atau terperusuk dalam dunia yang asing. Ianya kini menjadi free zone kepada semua yang bersungguh-sungguh mahu berjaya!

You may have missed

3 min read
5 min read
ms_MYMalay