Sanggup Berhenti Kerja Kerajaan gara-gara Shopee!

Berhenti Kerja

Gara-gara menjual di Shopee, seorang bekas kakitangan sektor kerajaan sanggup berhenti kerja kerana angka jualan telah mencecah 5 angka sebulan.

Rekod jualan di Shopee

Kejayaan ini dikongsi oleh Puan Norshahida Binti Hassan yang merupakan alumni pelajar kelas Shopee Mywau pada Oktober 2020.

Gambar kenangan bersama Coach Iskandar di HQ MYWAU selepas tamat 4 hari kelas.

Detik Permulaan

Beliau telah berkhidmat lebih 11 tahun di sebuah institusi Kerajaan dan memulakan perniagaan secara kecil-kecil dengan mengambil upah sebagai “Personal Shopper” kain lace sejak tahun 2016 lagi.

Setiap perniagaan yang diceburi harus bermula dari minat dan semangat. Begitulah kejayaan terhasil dari seorang anak jati Negeri Perak yang berusia 33 tahun ini.

Tekad dan usaha gigih beliau dalam menguruskan masa kerja dan perniagaan tidak hanya sebagai Personal Shopper, beliau telah mempunyai pelanggan tetap dan permintaan yang sangat memberangsangkan.

Cabaran

Beliau telah beralih kepada perniagaan dalam talian seperti di laman sosial Instagran dan Facebook. Sambutan yang diterima diluar jangka, dan beliau cuba mencari alternatif yang memudahkan urusan perniagaan beliau dengan mula menjual di platform E-dagang Shopee pada awal tahun 2020 dengan situasi pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia.

Cabaran tersebut telah menyebabkan Puan Shahida untuk lebih memfokuskan perniagaannya di atas talian yang menjadi trend masakini.

Cari Guru

Dengan sifat ingin terus berjaya dan seorang yang tekun belajar seperti yang diamati oleh penulis sepanjang 4 hari kelas bimbingan Shopee di MYWAU, Puan Shahida mula mencari kelas-kelas bimbingan Shopee yang terbaik dan beliau mendapat saranan dari kenalannya untuk menyertai kelas Personal Coaching Shopee di MYWAU pada Oktober 2020. Pada waktu ini beliau mempunyai jumlah jualan di Shopee sebanyak 3 angka sahaja.

Kelebihan Kelas MYWAU

Kelas yang dihadiri secara Personal Coaching ini telah berlangsung selama 4 hari, iaitu 2 hari kelas Shopee Basic to Advanced, dan 2 hari bagi kelas Shopee SuperAdvanced. Peserta juga disediakan dengan Group Khas WhatsApp untuk bimbingan dan perbincangan selepas kelas yang dipantau sendiri oleh coach-coach berpengalaman di MYWAU.

Lacemewah Melakar Kejayaan

Pencapaian terbesar Puan Shahida adalah beliau telah berjaya menubuhkan sebuah Syarikat sendiri iaitu Lacemewah Tekstil selepas menamatkan sepenuhnya perkhidmatannya sebagai kakitangan kerajaan selama 11 tahun dan membuka sebuah Butik Lacemewah yang sangat cantik di Sg Besi, Selangor dan memiliki beberapa orang kakitangan untuk menguruskan perniagaannya secara dalam talian dan fisikal.

Gambar Puan Shahida Pemilik Lacemewah Tekstile di Butiknya.

Bermula sebagai Personal Shopper, kini beliau berjaya memiliki perusahaan sendiri dan pekerja yang produktif sepenuh masa.

Harapan

Beliau berharap semoga masa depan untuk memiliki sistem agent bagi membantu dan membuka peluang kepada semua lapisan masyarakat yang ingin menambah punca pendapatan dan yang paling terkesan dengan pandemik kini.

Alhamdulillah, Revenue 2020 Hampir Cecah 8 angka – Shukri Ommo Home

23 Oktober 2020 menyaksikan encik Shukri Razak Aq telah memuat naik satu status yang menginspirasikan di dalam Facebook Group MyWau Official Group (abc).

Apa yang dikongsikan telah memberikan semangat buat semua ahli MyWau yang lainnya. Ini kerana apa yang dibawakan oleh MyWau adalah #SuccessIsReal. 

Jom sama-sama kita baca apa yang telah dinukilkan oleh tuan Shukri dari Ommo.home ini. 

SEKADAR SHARING
 
“Walaupun jual barang China, tiada produk sendiri, kita masih boleh bina jenama.
 
JENAMA sangat penting untuk bagi kita kekal sustainable. Kita bukan nk bisnes sebulan dua.
 
Saya mula secara serius bisnes barang decor dan kelengkapan rumah pada Jan 2019 dengan beli melalui agen.
 
Mula belajar dengan MYWAU pada Jan 2020.
 
Masih saya ingat, saya mengikuti personal coaching pada 10 Jan 2020.
 
On the spot tu jugak sempat buat beberapa order dari 1688. Sebab nk kejar sebelum China tutup Raya Cina.
 
Punyalah kalut time tu.
 
Long story short, makin lama makin berkembang.
 
Dari 0 modal kepada 7 angka modal beli barang.
 
Dari order sikit sikit, skrg dah order by kontena.
 
 
Dari bermula kat rumah skrg sudah ada 2 cawangan.
 
Dari seorang staff pada Jul 2019 kepada 26 orang staff pada Jul 2020.
 
Dari tak dikenali kepada brand yang jadi tumpuan artis-artis.
 
Semuanya bermula dengan kesungguhan tanpa jemu.
 
Sentiasa improve segenap peringkat.
Sentiasa mencari jalan untuk memaksimakan performance, jualan serta keuntungan.
 
Alhamdulillah sekarang revenue 2020 hampir cecah 8 angka.
 
Saya sama seperti kebanyakan orang.
 
Tanpa modal tanpa ilmu.
Yang saya ada cuma usaha.
Man Jadda Wa Jadda.
 
Terima kasih pada MyWau kerana beri jalan yang lebih mudah pada permulaan perjalanan bisnes saya ni.”
 
Shukri Razak Aq
 
Macam mana, inspirasi tak bila baca pengalaman tuan Shukri Ommo.home ni? Kalau terinspirasi, apa kata tinggalkan komen anda di bawah ini. 
Keperitan itu Sementara, Kejatuhan Pula adalah Proses – Mursyid Halim
Proses belajar dengan MyWau membuahkan hasil. Bagi yang betul-betul buat, saksikanlah. Tuan Mursyid Halim. Seorang yang komited dan tidak kenal erti putus asa. 
 
Bacalah luahan beliau yang telah penulis sisipkan dari Facebook Group Rasmi MyWau.
 
“Sekadar berkongsi dengan rakan-rakan Mywau.” Katanya.
 
 
2019
 
Pada akhir 2019 saya jatuh dalam business. Tapi perancangan Allah sangat teliti, ketika saya jatuh itu juga lah Allah temukam saya dengan Mywau. Dapat ilmu terus praktikkan, December 2019 kami bawak masuk shipment pertama, 10 set mainan sahaja.
 
2020
 
Kami lebih serius dengan Mywau. Kami pulun pelan-pelan. Di awal-awal masih banyak tak tau, pelan-pelan kami baiki. Cuba dan cuba lagi.
 
Di tengah 2020, kami rasa dah tak boleh buat sendiri, nak ajak orang lain jugak. Maka kami mula ambil dropship. Dari situ kami mula berkembang.
 
2021
 
AlhamdulilLah kami mula dengan langkah kanan. Sebuah kedai di Kedah untuk dijadikan sebagai warehouse kami dan sebahagiannya digunakan sebagai showroom.
 
Siapa sangka, dengan hanya menjual produk-produk pendidikan awal kanak-kanak dan buku anak-anak, kami dapat jadikan business ini sebagai tempat kami mencari rezeki.
 
AlhamdulilLah, alhamdulillah.
Saya nak ambil kesempatan ini untuk ucap terima kasih kepada Mywau kerana terus memberi peluang kepada kami untuk bekerjasama. Semoga Mywau terus maju.
 
Untuk rakan-rakan yang baru bermula, atau sedang down, ingatlah bahawa keperitan yang kita rasakan adalah sementara. Kejatuhan adalah proses kejayaan. Kegagalan sebenar adalah ketika anda berhenti.
 
Alhamdulillah.
 
P/s: saya baru create satu group telegram untuk sahabat2 yang berminat nak pool produk mainan dan buku-buku. Jemput join kalau sudi 😊
 
 
Sekali lagi, terima kasih Mywau!
ms_MYMalay