Oktober 31, 2020

MyWau

Rakan Shipping Mudah Borong China Anda

Cara Buat Pembayaran Alipay MyWau di 1688

6 min read

Assalamualaikum, Hai pengguna MyWau. Sekarang ini anda bersama saya dalam Tutorial Cara Pembayaran menggunakan fungsi Alipay MyWau untuk Website 1688. Anda hanya perlu mengikuti step berikut sahaja.

 

“Segala persoalan kini terjawab di ruangan FAQ di bahagian bawah artikel ini. Sila terus ke sana untuk sebarang info tambahan mengenai pembayaran Alipay di 1688.”

 

CARA PEMBAYARAN DI WEBSITE 1688

1. Anda pilih produk anda. Jangan lupa mengikuti semua teknik carian dan tapisan seperti yang diajarkan menerusi ebook, video kelas, MyWau Flix atau kelas fizikal yang anda pernah sertai.

2. Anda boleh memilih untuk menekan butang Order Now atau Add a Purchase. Sekiranya anda memilih ruangan Add a Purchase, anda boleh terus ke halaman Purchase Order dan pilih settlement secara satu persatu. Jangan buat sekaligus, kerana ianya tidak akan berjaya.

3. Apabila sudah sampai di halaman submit order, anda hanya perlu memilih alamat warehouse dengan tepat. Guna fungsi Change to untuk pilih dan tekan confirm receipt. Selepas itu, anda hanya perlu tekan Submit Order saja yang berwarna oren di bahagian bawah halaman ini.

4. Di ruangan seterusnya anda hanya perlu memilih Alipay dan tekan Go To pay. Kebiasaannya setiap pembelian memang automatik memilih Alipay. Maka, anda terus saja menekan Go To Pay.

5. Anda akan dibawa ke halaman di mana anda dikehendaki untuk mencari link Find Somebody To Pay. Ada ketikanya, anda tidak menjumpai Find Somebody to Pay. Untuk mendapatkan link ini, anda hanya perlu terjemah kembali halaman ini ke bahasa Cina. Ianya ada di sebelah kanan no. telefon atau email anda. Sila perhatikan gambar.  

6. Anda akan dibawa ke halaman Friend’s Account. Di sini, anda hanya perlu membuka MyWau anda dan Copy saja No Alipay MyWau. Caranya, buka saja MyWau > Service > Alipay

7. Anda paste kan saja no Alipay MyWau tadi di ruangan Friend’s Account. Sejurus itu masukkan MyWau ID anda di ruangan Leave a Message. No. kod keselamatan jangan lupa untuk diisi sama seperti yang ditunjukkan. Tekan Ask Him To Pay.  Oh ya, No. Alipay MyWau tu akan berubah keluar nama saya secara automatik semasa anda mengisi semua borang yang tersedia.

8. Seterusnya, anda akan dibawa ke halaman Payment Request berjaya dilakukan. Klik sahaja View Details yang berada di bawah kiri halaman.

9. Dan anda akan dibawa ke halaman resit permohonan pembayaran tadi. Sila copy transaction number, kebiasaanya akan bermula dengan no. 2020. Copy juga butiran jumlah pembayaran yang harus MyWau bayarkan nanti.

10. Anda buka sistem MyWau di halaman Alipay yang sama tadi, anda terus tekan butang Create New. Anda boleh pilih Only 1 Alipay atau Consolidate Alipay.  Anda paste di ruangan Transaction No, masukkan juga jumlah pembayaran di dalam Yuan (RMB) serta isi nama produk di Remark User untuk tujuan rekod serta rujukan. Abaikan kosong juga dibenarkan. 

11. Anda tekan butang submit (bagi Only 1 Alipay) atau tekan butang Submit Alipay di bawah table draft Alipay untuk selesaikan proses consolidate Alipay di MyWau.

12. Anda boleh membuat pembayaran kepada MyWau menerusi butang Action > Pay Now. Anda akan dapati status pertama Alipay MyWau anda adalah Awaiting Payment, setelah berjaya membuat pembayaran, status akan bertukar menjadi Payment Processing. 

13. Tunggu sehingga MyWau berjaya membuat bayaran, dan status Alipay di MyWau anda akan berubah menjadi Paid.

12. Anda akan seterusnya boleh berpindah ke proses Create Parcel apabila pihak seller sudah mengeluarkan barang yang dibeli dari kedai/kilang.

Selamat mencuba!

Apabila butang Submit Order tidak berwarna Oren seperti sedia kala, itu bermaksud:

1. Line internet agak tidak stabil. Apabila kenyataan di ruangan Freight terisi, maksudnya ada details tentang kos shipping ke warehouse yang ditentukan oleh seller, maka ianya normal. Anda hanya perlu REFRESH sahaja halaman ini, dan anda akan dapati butang putih Submit Order akan berubah menjadi oren. 

2. Atau, di ruangan Freight terdapat satu kotak kosong. Bukannya tertulis 0.00 yuan tau. Memang ada KOTAK KOSONG. Ini disebabkan seller anda ingin berbincang terlebih dahulu, berapakah kos shipping ke warehouse yang anda boleh bersetuju untuk menanggungnya. Chat dulu dengan menggunakan aliwangwang atau WeChat, dapatkan persetujuan, seterusnya anda isi saja di kotak kosong tersebut jumlah yang anda telah sepakati. Butang putih Submit Order akan berubah menjadi Oren.

Bagi pengguna yang pertama kali membeli di platform website yang dimiliki oleh Alibaba, anda memang dikehendaki memasukkan 6 no. bagi menjadi “pin” atau password bagi tujuan melancarkan proses pembayaran. Saya sarankan anda guna saja 6 no hadapan di I/C anda. Ya, tarikh lahir anda. Senang nak ingat, kan? Untuk pembelian kedua dan seterusnya, langkah ini boleh diskip. 

 

Apabila anda berlama-lama di sesuatu halaman di 1688, akaun Taobao anda pasti telah terlog out secara automatik. Maka, anda perlu login semula. Caranya seperti berikut: 

1. Anda pilih Account Login yang berada di sebelah Scan Login. 

2. Seterusnya masuk sahaja Username dan Password Taobao anda. 

3. Sekiranya halaman seterusnya dibawa ke bahagian Alipay homepage, anda hanya perlu pangkah saja halaman tersebut. Kembali ke 1688 homepage, anda tekan saja no. di bahagian pending payment. Lihat gambar di bawah untuk lihat kedudukan Pending Payment. Kemudian anda akan dibawa ke senarai produk yang belum sempat diteruskan proses Find Somebody To Pay tadi. 

4. Anda tekan saja butang Payment dan memulakan proses Find Somebody To Pay anda sekali lagi.

Anda hanya perlu tekan pada butang Action > View. Anda akan nampak semua status bagi setiap transaksi.

Upah yang diambil oleh MyWau adalah sebanyak RM5 untuk setiap satu transaksi bagi penggunaan Only 1 Alipay. Manakala, untuk fungsi Consolidate Alipay pula, anda akan dicaj sebanyak RM5 sahaja untuk kesemua transaksi dengan maksimum 5 transaksi bagi sekali pembayaran kepada MyWau. Cara kiraan ada di dalam gambar. Anda boleh semak juga menerusi Action > View

 

Pay Off bermaksud, MyWau gagal membayar kepada supplier anda.

 

Ada 4 sebab:

1. Seller anda telah berikan diskaun. Jadi, jumlah asal sudah tidak sama dengan jumlah di Alipay MyWau. Sistem akan tolak secara automatik. 

2. Seller anda telah kehabisan stok dan MyWau tak sempat membayar nya. 

3. Seller anda telah menutup pintu transaksi (Close Transaction). Sama ada, anda lambat Create Alipay di MyWau atau MyWau yang kelambatan membayar kepada seller anda. 

4. Tiada payment request dibuat. Ada beberapa sebab, di mana anda tersilap teknik find somebody to pay dengan memasuki no. transaksi yang salah, atau tersilap meletakkan jumlah RMB di sistem MyWau dengan meletakkan jumlah dalam RM atau menambahkan huruf di kolum berkenaan. 

Semua alasan Pay Off di atas anda boleh semak menerusi Remark Admin setelah anda menekan butang Action > View.

 

Anda hanya perlu menekan butang Refund sahaja. Di sini, anda wajib untuk mengisi borang tersedia ada  dengan lengkap. Refund akan dilaksanakan pada setiap Hari Khamis, setiap minggu melainkan ianya jatuh pada hari Cuti Umum. Caranya, anda hanya perlu tekan butang Action > Refund.

Ya. Anda akan dapat kesemuanya KECUALI RM1 kerana ianya telah dikira caj perkhidmatan yang dikenakan oleh Toyyibpay walau ianya tidak berjaya dipindahkan ke akaun Alipay Seller. Toyyibpay terlibat dengan semua transaksi yang melibatkan bank di Malaysia.

Ini disebabkan ada di dalam butiran di mana-mana ruangan borang, anda telah masukkan simbol di dalam perkataan. Sebagai contoh mudah dan jelas, anda masukkan nama produk di ruangan Remark User seperti Men’s Trousers, Men’s Glove atau Women’s tshirt. Simbol ‘ ini telah menghalang anda dari submit Alipay dengan jayanya. Maka, elakkan sebarang simbol. Antara simbol lain adalah: @,_-“/’. 

Sistem Alipay MyWau menggunakan rate Alipay sebanyak 1.57. Ianya TIDAK AKAN PERNAH SAMA dengan rate semasa. Cara untuk tentukan/buat semakan harga dalam RM adalah, jumlah transaksi dalam Yuan bahagi dengan 1.57, maka jumlahnya akan keluar dalam RM + dengan upah servis sebanyak RM5. Maka itulah yang akan anda bayar kepada MyWau. 

More Stories

3 min read
3 min read
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2 months ago

Maksudya u all akn buat charge based on rate dan juga RM5. Cth walaupun current rate is 1.62, but u all tetap akn charge 1.57. quite high juga

You may have missed

1 min read
1 min read
2 min read
2 min read
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x