BARANGAN SPECIAL LINE DIHANTAR DARI HONG KONG?

Pagi tadi, Tuan Faiz selaku Pengarah Urusan MyWau begitu gembira. Rupa-rupanya ada good news untuk pengguna special line. Kami tahu, ramai yang kecewa kerana tidak dapat barang seperti yang dijanjikan. Ini kerana, terdapat situasi di mana pihak MyWau sendiri tidak dapat jangka dan kawal. 

 

Baca juga artikel: https://mywau.com/barangan-melimpah-kapal-terbang-tak-cukup/

 

Berikutan dengan itulah, saban hari Tuan Faiz mencuba untuk mendapatkan penyelesaian. Tidak putus asa kan, trademark MyWau. Ye dak? 

 

Baiklah. Seperti mana yang telah dikongsikan melalui gambar di atas. Tuan Faiz telah memaklumkan bahawa, barang yang telah ditempah dari 22-29 Mac, akan diuruskan menggunakan sebuah penerbangan yang disewa khas. 

 

Pengurusan logistik MyWau di Guangzhou telah berjaya mendapatkan satu penerbangan di mana ianya akan dihantar menerusi lapangan terbang di Hong Kong. Dengan itu, semua barangan MyWau bakal dipindahkan ke Hong Kong dalam masa terdekat ini dan telah diterbangkan sejak 2 April lagi.

 

En. Faiz sedar dan prihatin dengan kesusahan hati semua pengguna MyWau. Maka beliau telah keluarkan satu statement untuk semua. Anda boleh membaca seperti di bawah: 

 

Saya memahami dan mengerti kesulitan yang dialami pihak tuan puan. Pun begitu, harus juga kita sedar, seluruh pergerakan shipping, baik udara baik laut,semua mengalami trafik yang terlalu tinggi.

Tika ini, di China dan Malaysia, isu yang berlaku adalah :

1. Kekurangan flight cargo dari China – Malaysia

2. Kekurangan tenaga kerja

3. Lambakan order yang terlalu besar.

Buat yang bertanya dan masih tertunggu “barang tak gerak gerak” (FACE MASK SPECIAL LINE),ini solusi yang kami buat dan decide.

Bagi yang order dari 22-29 hb, kesemua order Face Mask dari Mywau akan diterbangkan dengan pesawat khas yang di charted dari Malaysia.

Untuk makluman anda, ia akan diterbangkan dari HK-Malaysia.Barang dari China , dihantar ke HK dan diterbangkan dari HK.

2hb diterbangkan.

Sekitar 6-8hb april, anda akan mula manerima barang (4&5 off day kastam malaysia Sabtu dan Ahad).

Bagi yang shipping by air, bukan special line, ianya akan diterbangkan seperti biasa (China – Malaysia) cuma tempohnya lebih lama dek kerana perlu menunggu Q sebelum ada kekosongan dan slot untuk diterbangkan.

 

Mohd Faiz Zakaria
Pengarah Urusan MIND TRADE SDN BHD 

BARANGAN MELIMPAH, KAPAL TERBANG TAK CUKUP

Saban tahun kita berjumpa dengan ‘peak season’. Kalau tidak pada hari sebelum raya menjelang, mesti di hujung tahun. Waktu itu, semua orang yang shipping barangan dari China akan berdepan satu masalah yang sama. DELAY!


Hari ini boleh dikatakan satu dunia berdepan dengan satu wabak pandemik. Menggerunkan. Ratusan ribu manusia terkorban. Kalau ikut pada data, lebih 500 ribu yang berjangkit. Peningkatan yang sangat cepat. Bahaya.

Maka, di sini lah menjadi kekangan buat semua industri logistik. Baik di eropah atau di Asia. Habis semuanya terkesan dengan pandemik ini. Berdasarkan maklum balas pihak logistik rasmi MyWau di Guangzhou, kini terdapat hanya dari 2-5 penerbangan sahaja yang menguruskan penghantaran kargo dari China ke Malaysia. Setiap hari.


Berbanding sebelum pandemik, ianya tercatat sebanyak 20-25 jenis penerbangan kargo. Ianya banyak. Dan sangat sesuai dengan bilangan permintaan. Sampai ke destinasi pun dalam kadar masa 5-10 hari saja. 


Hari ini, untuk makluman semua, permintaan sangat menggila. Lambakan barang di lapangan terbang menyebabkan banyak yang tertangguh. Bukan disebabkan kapal terbang tiada, tetapi ianya kerana faktor kapal terbang yang tidak cukup. Bukan mudah. 


Disebabkan itulah, dari sepatutnya sampai sekitar 7-10 hari kini berlanjutan ke 19 atau 20 hari. Maka, diharap kepada semua pengguna MyWau bersabar dan teruskan berdoa agar situasi ini kembali pulih macam dulu. Sebenarnya, bukan saja MyWau yang terkesan. Ramai pemain industri logistik yang terkesan juga. 


Akhir kata, hadamlah kalimat orang tua, biar lambat, asal selamat. Bersedialah dengan sebarang kemungkinan. Fahamkan pelanggan situasi sebenar. Usah mencari balah, tapi carilah penyelesaian. 


Sama-sama kita hadap. Sama-sama kita selesaikan. Sama-sama kita menang. #Covid19 #Kitajagakita #Kitajagamywau #MywauJagaKita


Sumber gambar: MKN & Air Cargo Week

OUR 3RD WAREHOUSE IN DEVELOPING PROCESS

Slowly But Surely

Rabu lepas. Pergi ke Guangzhou. Pagi, setelkan urusan di bank dan beberapa urusan lain.

Petang, terus ke warehouse. Meeting dengan CEO Dex-i dan team di China.

Bentangkan idea dan feedback dari user Mywau di Malaysia. Semuanya berjalan baik. Semua complain kami compilekan. Mahu tambah baik. Dalam bisnes, bila pembeli / pengguna gembira, mereka akan cerita kepada 2 orang pengguna baru. Merek akan rekomen bisnes kita.

Dalam bisnes, jika ada buyer yang tak puas hati, mereka akan cerita keburukan kita pada 10 orang lain. Bila terima feedback/complain, cepat cepat setelkan.

Jam 5 ptg, usai meeting yang panjang. Alice kata, ‘lets go boss, see our new warehouse’

..
..

Itu salah 1 agenda besar kali ni ke China. warehouse sekarang tak mampu lagi nak menampung kebanjiran parcel yang dibeli. User mywau juga dah mencecah 6000 ahli.

Kali ni, terus jadi. Sign dan confirm. Warehouse Mywau yang ke – 3. Panjangnya lebih kurang 100 meter dengan kelebaran 20 meter. 2 tingkat saiznya. Cukup untuk menampung jumlah parcel yang ada ketika ini.

Process renovation akan mula dijalankan next week. Dijangka pada pertengahan september, warehouse ini akan mula beroeperasi.

Dalam meeting yang sama juga, saya mengusulkan agar team logistik di China dibesarkan. Ketika ini, 19 orang team di Malaysia dan 8 orang di China.

..
..

Mywau budak baru. Yup, baru 1 tahun 9 bulan usia Mywau. Kami tak mahu dibandingkan dengan orang besar yang lain, yang dah lama dalam industri. Kami mahu berlari dalam track kami sendiri. Kerana kami tahu, ini adalah perjuangan dan ianya sebuah marathon yang panjang.

Mywau nak bantu 10 000 orang tahun ini. Supaya lebih ramai dapat mula berniaga, supaya lebih ramai dapat mancari income extra supaya lebih ramai dapat kembangkan apa yang ada.

Mywau ini, kita kembangkan bersama. Kita bangunkan, dan kita cipta sejarah kita.

Terima kasih buat 6000 user yang ada.

-BERJAYA BERSAMA-

Faiz Zakaria
-Lelaki kiriman wang pos-

en_GBEnglish